Elektromecanicien

Elektromecanicien

In deze opleiding stomen we je klaar voor een job als elektromecanicien. Je leert industriële installaties herstellen en controles uitvoeren om technische storingen te voorkomen.

Je leert werken met elektrische, hydraulische, pneumatische en mechanische onderdelen van industriële installaties. Daarnaast krijg je een degelijke basiskennis van wiskunde, ICT en montage- en demontagetechnieken. 

Verder leer je de beroepsspecifieke vaardigheden en competenties voor het onderhouden, diagnosticeren en herstellen van industriële installaties. 

Tijdens de opleiding krijg je ook de kans om attesten te behalen die nodig zijn om te mogen werken in een industriële omgeving zoals VCA, EHBO, vorklift, flensmonteur…

We bieden deze opleiding aan als duaal traject, waarbij je ongeveer de helft van de tijd leert op school én de rest van de tijd leert op de werkvloer.

Als je deze opleiding combineert met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, behaal je je diploma secundair onderwijs.

Voor wie?

Voor cursisten vanaf 16 jaar. Je moet 18 jaar zijn voor het gedeelte Aanvullende Algemene Vorming.

Bij inschrijving leg je een basistest af over wiskunde, mechanica/elektriciteit en ICT en kijken we na of je door eerdere diploma’s of werkervaring in aanmerking komt voor vrijstellingen. Daarna stellen een traject op maat op. 

Hoelang duurt de opleiding?

Je kan de opleiding Elektromecanicien op twee manieren volgen:

  • Je kan deze opleiding volledig in avondonderwijs volgen. Dan duurt het 2 jaar voordat je de opleiding afrondt.
  • Of je volgt de opleiding in dag- en avondlessen. In dit intensieve traject behaal je op 10 maanden tijd je certificaat. Als je werkloos bent, kom je voor het intensieve traject mogelijk in aanmerking voor tussenkomst van de VDAB.

Vrijstellingen voor bepaalde modules kunnen je traject verkorten. 

Wanneer heb ik les?

Je kan deze opleiding overdag of ‘s avonds volgen. Je start met de opleiding in september.

Waar heb ik les?

De lessen vinden plaats op Campus De Masten (Kapelsestraat 222A, 2950 Kapellen) en bij verschillende werk- en stageplekken. 

Hoeveel kost de opleiding?

Je betaalt 1,50 euro per lesuur. Reken ook op kosten voor bijvoorbeeld de aankoop van handboeken, materiaal en materieel, een rekenmachine, vervoer…

Informeer of je in aanmerking komt voor vrijstellingen van inschrijvingsgeld, kortingen en premies.

Ben je werkzoekende? Dan is het ook mogelijk om deze opleiding vergoed te krijgen via VDAB, mét behoud van je werkloosheidsuitkering. Vraag na of je deze opleiding via het OKOT-traject mag starten bij VDAB.

Behaal je via deze opleiding je diploma secundair onderwijs? Dan kun je het inschrijvingsgeld volledig terugvragen aan de overheid. 

Meer weten?

Heb je nog een vraag? Stel ze via het contactformulier of kom langs tijdens de openingsuren, op maandag en dinsdag van 13u tot 17u en woensdag en donderdag van 18u tot 20u. Je kan ook telefoneren op het nummer 0479 02 39 16.